Меню
Курс $  3.13 | €  3.65 | ₽100  4.01 |
Погода 18 °C

Свята першага снапа. Традыцыйны абрад “Зажынкі” даў афіцыйны старт уборачнай кампаніі ў раёне

26

Пост опубликован: 16.07.2025

У мінулую суботу на адным з палёў ААТ “Сейлавічы” адбылося свята першага снапа — традыцыйны абрад “Зажынкі”, які даў афіцыйны старт уборачнай кампаніі ў нашым раёне.

На свяце прысутнічалі кіраўніцтва раёна і дэпутацкага корпуса, кіраўнікі і спецыялісты ўпраўлення па сельскай гаспадарцы і харчаванні райвыканкама і сельгасарганізацый, прадстаўнікі райкама прафсаюза работнікаў АПК, святары і, вядома ж, аграрыі Нясвіжчыны.



Свята першага снапа. Традыцыйны абрад “Зажынкі” даў афіцыйны старт уборачнай кампаніі ў раёне

Традыцыйны каравай — сімвал жыцця, дабрабыту і гаспадарлівасці — быў урачыста ўручаны старшыні Нясвіжскага райвыканкама Андрэю Ратомскаму

“Зажынкі” — старажытны земляробчы абрад, які сімвалізуе пачатак вялікай хлебаробскай працы. На каласістым полі — тэхніка, якая будзе задзейнічана ва ўборачнай кампаніі, а таксама людзі, якім трэба будзе працаваць ад зары да зары, каб своечасова ўбраць збожжа з палёў.

Па даўнім беларускім звычаі менавіта жачыны, як берагіні зямлі, першымі выйшлі ў поле. Нашы продкі былі ўпэўнены ў тым, што першыя каласы новага ўраджаю павінны зжаць мудрыя і вопытныя гаспадыні. З сярпамі ў руках яны зрэзалі першыя снапы новага ўраджаю і ўрачыста перадалі іх старшыні райвыканкама Андрэю Ратомскаму і кіраўнікам сельгаспрадпрыемстваў Нясвіжчыны. Па традыцыі старшыня тройчы падкінуў сноп уверх, каб спраўдзіліся самыя найлепшыя пажаданні наконт будучага ўраджаю.

Свята першага снапа. Традыцыйны абрад “Зажынкі” даў афіцыйны старт уборачнай кампаніі ў раёне

Мясцовыя жыхаркі зажалі першую збажыну новага ўраджаю

Звяртаючыся да ўдзельнікаў мерапрыемства, кіраўнік раёна Андрэй Ратомскі адзначыў, што задача, якая стаіць перад аграрыямі сёння, — убраць з палёў новы ўраджай у тэрмін і без страт.

— Паважаныя хлебаробы Нясвіжчыны і госці свята, — звярнуўся Андрэй Казіміравіч да прысутных. — Сёння сапраўды знакавы і важны дзень для кожнага з нас — мы пачынаем уборку хлеба. Гэты ўраджай фарміраваўся цэлы год: яго сеялі, даглядалі пасевы. Нельга сказаць, што прыродныя ўмовы ў гэтым годзе былі надта простымі: былі і замаразкі, і засушлівая ранняя вясна, і даждлівае лета. Але ўсім гэтым перашкодам была супроцьпастаўлена плённая праца, вопыт і веды. І сёння я віншую кожнага з вас са святам першага снапа, з “Зажынкамі”. Жадаю, каб жніво было лёгкім, каб не падводзіла нас надвор’е. Наша задача — тэрмінова сабраць з поля ўвесь новы ўраджай для таго, каб цэлы год на стале быў хлеб.

Свята першага снапа. Традыцыйны абрад “Зажынкі” даў афіцыйны старт уборачнай кампаніі ў раёне

Па старадаўняй беларускай звычцы — падарункі для аграрыяў

Свята першага снапа. Традыцыйны абрад “Зажынкі” даў афіцыйны старт уборачнай кампаніі ў раёне

Да гасцей свята звярнуўся вопытны камбайнер ААТ “Сейлавічы” Вячаслаў Хвіцько: “Для мяне гэта ўжо 25-е жніво. Усе мы добра падрыхтаваліся да яго. Адзінае што нам патрэбна — добрае надвор’е і боскае благаслаўленне. У добры шлях!”

Са словамі віншаванняў да аграрыяў звярнуўся таксама благачынны цэркваў Нясвіжскай акругі протаіерэй Аляксандр Данчанка:

— Віншую вас з пачаткам жніва, шаноўныя хлебаробы, — сказаў ён. — Настаў складаны і адказны перыяд для вас — збор ураджаю. Я ўпэўнены, што дзякуючы вашаму вопыту і ведам, вы цалкам справіцеся з гэтай задачай. У вялікім шэрагу прафесій ёсць тры, якія асабліва значныя: воін — абаронца сваёй зямлі, настаўнік — той, хто дае веды, і хлебароб, які корміць народ. Спрадвеку на нашай зямлі ўсе добрыя справы пачыналі з малітвы да Бога, з благаславення. Давайце сёння памолімся разам і папросім благаславення ў Айца Нябеснага.

Пасля агульнай малітвы павіншаваў аграрыяў са святам “Зажынак” пробашч рымска-каталіцкага касцёла Божага Цела Пётр Шарко.

— Малітва — гэта размова з Богам, — падкрэсліў ксёндз канонік. — Таму сёння мы папросім у Яго благаславення на гэтае жніво. Праславім Бога, які ва ўсемагутнасці сваёй стварыў зямлю і шчодра засадзіў яе раслінамі. Ён загадаў людзям апрацоўваць яе і збіраць ураджай для падтрымання жыцця. Падзякуем Богу за яго шчодрасць. Няхай Ён благаславіць вас і шчодра ўзнагародзіць вашу працу, каб вы радаваліся яго дарамі. У добры шлях, з Богам!

Святочную атмасферу “Зажынак” дапоўніла выступленне творчых калектываў Нясвіжскага раёна, якія выканалі беларускія народныя песні, што праслаўляюць зямлю і працу хлебароба. Дзяўчаты ў маляўнічых нацыянальных строях шчодра частавалі ўсіх прысутных традыцыйным асвяжальным квасам і духмянай, яшчэ цёплай выпечкай, — сімвалам урадлівасці беларускай зямлі і яе гасціннасці.

Свята першага снапа. Традыцыйны абрад “Зажынкі” даў афіцыйны старт уборачнай кампаніі ў раёне

Перад пачаткам работ быў здзейснены глыбока сімвалічны абрад: святары — протаіерэй Аляксандр Данчанка, настаяцель храма Найсвяцейшай Багародзіцы аг. Лань іерэй Васілій Кісель і ксёндз канонік Пётр Шарко — сумесна правялі асвячэнне ўборачнай тэхнікі і будучага ўраджаю, заклікаўшы нябеснае благаслаўленне на працу хлебаробаў і абарону ад нягод.

Кіраўнік ААТ “Сейлавічы” Аляксандр Каспер выказаў падзяку за аказаны гонар правесці раённыя “Зажынкі” на сваіх палях і настроіў калектыў на працоўны лад:

— За мінулы год мы ўклалі шмат працы і сіл у падрыхтоўку да гэтай уборачнай кампаніі. Вырашчаны ўраджай — гэта вынік нашых сумесных намаганняў, прымянення сучасных тэхналогій і адданасці сваёй справе. Нашы механізатары, вадзіцелі, аграномы — усе настроены на высокапрадукцыйную працу. Тэхніка ў парадку, кадры ў руля. Галоўнае — строгае захаванне тэхналогіі і прафесіяналізм аграрыяў. А гэта значыць, што хлеб у засеках будзе!

Урачыстая цырымонія “Зажынак”, якая прайшла ў поўнай адпаведнасці са спрадвечнымі беларускімі традыцыямі, завяршылася самым галоўным — сігналам да пачатку жніва. Пасля традыцыйных слоў Аляксандра Каспера “Па машынах! Паехалі!” магутныя камбайны з лепшымі механізатарамі ААТ “Сейлавічы” за штурваламі, якія ўжо стаялі на беражку залацістага поля, дружна паплылі па хлебным моры. Першыя снапы новага ўраджаю хутка лягуць у бункеры, азначаючы пачатак адказнай гарачай пары на нясвіжскай зямлі. Раён упэўнена ўступіў у пару жніва, несучы ў будучыню векавыя традыцыі і абапіраючыся на працу сучасных хлебаробаў.

Да жніва аграрыі Нясвіжчыны падышлі ў поўнай гатоўнасці. Тэхнічны парк мабілізаваны, кадры навучаны. Клін збожжывых і зернебабовых у Нясвіжскім раёне займае 19,5 тысячы гектараў, у тым ліку 3,8 тысячы гектараў азімага ячменю. Акрамя таго, мясцовым аграрыям трэба ўбраць больш за 5 тысяч гектараў рапсу. Гэта велізарная лічба і велізарная адказнасць — захаваць ураджай. Ва ўборцы прымуць удзел 119 збожжаўборачных камбайнаў. Трэба працаваць граматна і аператыўна. Цяпер самае галоўнае — гэта дысцыпліна, зладжанасць у працы і максімальная канцэнтрацыя намаганняў кожнага на дасягненне пастаўленых задач. Упэўнены, што дзякуючы самаадданай працы нашых аграрыяў, Нясвіжскі раён у чарговы раз пацвердзіць свае высокія дасягненні, унёсшы важкі ўклад у агульны каравай краіны.

Свята першага снапа. Традыцыйны абрад “Зажынкі” даў афіцыйны старт уборачнай кампаніі ў раёне

Пад спевы артыстаў Нясвіжчыны першыя камбайны ўпэўнена рушылі ў поле

Ірына ЕФІШОВА.
Фота Ганны КІСЕЛЬ.

Leave a Reply

Leave a Reply

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.

error: Копирование защищено!!!